In gesprek met Jeroen Veltheer

40555 118526214865101 6719990 nHet ontstaan van het project VN-ambassadeurs versterken elkaar

Het idee voor het project is ontstaan vanuit de Vereniging Inclusie Nederland. Inclusie Nederland is een vereniging van mensen die staan voor een goed leven van mensen met een beperking, midden in de samenleving! Het VN-verdrag Handicap is hierin leidend voor ons. De vereniging ondersteunt haar leden om hun ideeën en initiatieven om aan inclusie te werken te kunnen realiseren. Diverse leden wilden een vervolg geven aan een eerder project van de Coalitie voor Inclusie: ‘VN-ambassadeurs aan de slag’. In dat project zijn mensen geworven om VN-ambassadeur te worden en zo in hun eigen omgeving aan de realisatie van het VN-verdrag te werken.

De doelen van het project

Het hoofddoel van dit project is dat VN-ambassadeurs die actief zijn meer gaan doen om te zorgen dat het VN-verdrag in hun eigen omgeving nageleefd wordt. Daarvoor is het belangrijk dat ze elkaar in de regio beter gaan leren kennen. Al met al zijn er nu zo’n 420 VN-ambassadeurs. Maar er zijn ook 415 gemeenten in Nederland. Dus uiteindelijk zijn VN-ambassadeurs eenzaam en hebben ze niet altijd een VN-ambassadeur in de buurt waarmee ze kunnen sparren. Het is heel handig dat je weet wie er in jouw regio actief zijn, dat je weet wat mensen kunnen inzetten aan kennis of vaardigheden en welke speerpunten VN-ambassadeurs hebben. Dan kun je elkaar gebruiken als sparringpartner of helpen door bijvoorbeeld goede praktijkvoorbeelden in je regio of provincie aan te reiken. Dat sluit aan bij een ander doel van het project, dat VN-ambassadeurs effectiever gaan werken. Bijvoorbeeld door de gemeente te stimuleren hun verantwoordelijkheid rondom het VN-verdrag waar te maken. 

Profiel Regionale trekker Zeeland: Alex de Vos

Profiel foto facebook en twitterWie ben je?

Mijn naam is Alex de Vos. Ik ben geboren en getogen in Zeeland en woon nu in Axel. Vanaf mijn geboorte heb ik (onzichtbare) beperkingen. Ik ben werkzaam geweest in het vrije bedrijfsleven.  Doordat ik dat niet kon volhouden ben ik bijna drie jaar afhankelijk geweest van een uitkering. Sinds 1996 werk ik in de sociale werkvoorziening.

Waarom ben je VN-ambassadeur geworden?

Ik heb een volwaardig zelfstandig leven op kunnen bouwen mede door middel van begeleiding en hulpmiddelen. Iedereen heeft daar recht op is mijn stellige overtuiging. Het wordt daarom hoog tijd dat personen met een beperking en chronisch zieken in de rol van ervaringsdeskundigen volledig betrokken worden bij de uitvoering van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Precies zoals artikel 33 dat aangeeft. In 2017 ben ik VN-ambassadeur geworden om tot een goede uitvoering van het VN-verdrag te komen en mijn ervaringsdeskundigheid in te kunnen zetten.

Profiel Regionale Trekker Friesland: Pieter Licht

100 0476 min5Wie ben je?

Ik ben Pieter Licht en woon in Koarnjum. Ik ben 67 jaar en ik lijd al 25 jaar aan diverse chronische ziektes. Waardoor ik fysiek steeds meer belemmeringen ervaar en regelmatig last heb van pijnaanvallen. 

Ik ben de regionale trekker van het project VN-ambassadeurs versterken elkaar voor de Provincie Friesland.

Waarom ben je VN-ambassadeur geworden?

Door mijn toenemende invaliditeit ontdekte ik dat de maatschappij niet is ingericht voor mensen met een beperking.

De samenleving vindt het lastig om met mensen met een beperking om te gaan en om hen als volwaardige medeburgers te beschouwen.

Het VN-verdrag gaf mij een handvat om hierover in gesprek te gaan met bedrijven en instellingen. Het VN-ambassadeurschap was een logisch gevolg hierop.

Profiel Regionale Trekker Drenthe: Hendrik Jan Menninga

Hendrik Jan Menninga 500

Wie ben je?

Ik ben Hendrik Jan Menninga, Tynaarlo, 59 jaar. Ik werk 4,5 dag per week bij een kleinschalige zorgboerderij in Oudemolen. Ik ben daar onder andere chef van de houtzagerij. Ik zaag bomen tot planken met een grote bomenzaag. Met dit fysieke werk hou ik mijn hoofd op orde. Door mijn beperking ga ik namelijk liever mensen uit de weg en wordt het nog wel eens te druk in mijn hoofd omdat ik mezelf van alles voorstel. Dat ga ik makkelijk malen.

Waarom ben je VN-ambassadeur geworden?

Ik ben betrokken geraakt bij het VN Panel Tynaarlo en werd vervolgens VN-ambassadeur. Het VN-panel bemoeit zich met lokale zaken en gebeurtenissen met betrekking tot toegankelijkheid. Al doende merkte ik dat je mening geven belangrijk kan zijn en dat je zo invloed kunt uitoefenen. Het ambassadeurschap biedt mij de mogelijkheid om provinciaal en landelijk dingen aan de orde te stellen. Want veel mensen met een beperking willen zo volwaardig mogelijk meedoen in de samenleving.

Project VN-ambassadeurs versterken elkaar

In 2020 en tot mei 2021 voert de Vereniging Inclusie Nederland een nieuw project uit: VN-ambassadeurs versterken elkaar. Dit project wordt gefinancierd door ZON-mw vanuit haar projectsubsidies Voor Elkaar

Aanleiding

Sinds 2013 laten steeds meer mensen in Nederland zich zien als ambassadeur voor het VN-verdrag Handicap. Een VN- ambassadeur werkt op zijn eigen manier en met eigen talenten en interesses aan de naleving van het VN-verdrag Handicap, ieder voor zich. De één is klein bezig, de ander pakt grotere uitdagingen aan. Inmiddels hebben meer dan 400 ambassadeurs deze beweging “van onderop” op de kaart gezet.   

 IMG 4233 minDoel van het project

De VN-ambassadeurs in de regio leren elkaar goed kennen. Daardoor gaan ze gebruik maken van elkaars kennis en ervaring en stimuleren ze elkaar in hun ambassadeurswerk. Het effect is dat individuele VN-ambassadeurs in hun eigen omgeving meer kracht ontwikkelen. Ze gaan meer doen, worden effectiever en versterken daarmee de naleving van het VN-verdrag Handicap in hun eigen leefomgeving. Dat kan omdat ze gebruik kunnen maken van support en ervaring van collega’s.

 Uitvoering

Het project wordt uitgevoerd in 5 regio's in Nederland (Drenthe, Friesland, Noord- Brabant, Noord-Holland en Zeeland). Door drie keer in de projectperiode een regionale ontmoeting met zo veel mogelijk VN-ambassadeurs te organiseren werken we aan de doelstelling.  Zo leren de VN- ambassadeurs elkaar regionaal kennen, wisselen ideeën en ervaringen en contactinformatie uit en nemen dat mee in hun activiteiten.

Daarnaast willen we in het project de vaardigheidstraining “de VN-ambassadeur vertelt” van PGO Support nieuw leven inblazen in de regio en samenwerken met landelijke organisaties zoals de Alliantie implementatie VN-verdrag, VNG en de Coalitie voor Inclusie om infromatie en training beschikbaar te maken voor VN-ambassadeurs. 

Projectcoordinator is Jeroen Veltheer. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meer artikelen...

Word nu lid of donateur en ontvang onze nieuwsbrief

Vind je ook dat mensen met een beperking dezelfde kansen moeten krijgen als ieder ander in Nederland?

Maak je standpunt zichtbaar!

Word nu lid of donateur

FacebookTwitterLinkedIn