In gesprek met Jeroen Veltheer

40555 118526214865101 6719990 nHet ontstaan van het project VN-ambassadeurs versterken elkaar

Het idee voor het project is ontstaan vanuit de Vereniging Inclusie Nederland. Inclusie Nederland is een vereniging van mensen die staan voor een goed leven van mensen met een beperking, midden in de samenleving! Het VN-verdrag Handicap is hierin leidend voor ons. De vereniging ondersteunt haar leden om hun ideeën en initiatieven om aan inclusie te werken te kunnen realiseren. Diverse leden wilden een vervolg geven aan een eerder project van de Coalitie voor Inclusie: ‘VN-ambassadeurs aan de slag’. In dat project zijn mensen geworven om VN-ambassadeur te worden en zo in hun eigen omgeving aan de realisatie van het VN-verdrag te werken.

De doelen van het project

Het hoofddoel van dit project is dat VN-ambassadeurs die actief zijn meer gaan doen om te zorgen dat het VN-verdrag in hun eigen omgeving nageleefd wordt. Daarvoor is het belangrijk dat ze elkaar in de regio beter gaan leren kennen. Al met al zijn er nu zo’n 420 VN-ambassadeurs. Maar er zijn ook 415 gemeenten in Nederland. Dus uiteindelijk zijn VN-ambassadeurs eenzaam en hebben ze niet altijd een VN-ambassadeur in de buurt waarmee ze kunnen sparren. Het is heel handig dat je weet wie er in jouw regio actief zijn, dat je weet wat mensen kunnen inzetten aan kennis of vaardigheden en welke speerpunten VN-ambassadeurs hebben. Dan kun je elkaar gebruiken als sparringpartner of helpen door bijvoorbeeld goede praktijkvoorbeelden in je regio of provincie aan te reiken. Dat sluit aan bij een ander doel van het project, dat VN-ambassadeurs effectiever gaan werken. Bijvoorbeeld door de gemeente te stimuleren hun verantwoordelijkheid rondom het VN-verdrag waar te maken. 

Denk aan beperking bij nieuwe normaal!

Een artikel van VN-ambassadeur Pieter Licht dat in de Leeuwarder Courant werd geplaatst. 

De maatregelen rond corona komen langzamerhand onze neus uit. Gelukkig zijn de maatregelen die nu genomen worden er allemaal op gericht om ons zo goed mogelijk het volgende tijdperk in te leiden, waarbij het risico van een post-coronadepressie wordt verkleind. De regering heeft in eerste instantie vele, bijna paniekachtige, (nood)maatregelen getroffen, die door de lokale politiek en bedrijven vrijwel blindelings zijn opgevolgd en intussen is iedereen zijn eigen creatieve oplossing gaan bedenken hoe om te gaan met zijn of haar nieuwe normaal in de samenleving.

Zo hebben restauranthouders bijvoorbeeld ‘kastronomie’ bedacht, cafés vragen uiteraard uitbreiding van de terrassen, supermarkten investeren in klanten(be)sturing, Retailagenda (een samenwerking van overheden, vastgoed- en winkelbedrijven) heeft de handreiking verantwoord bezoek winkelgebieden uitgebracht, om maar een paar voorbeelden te noemen. En in geen enkele van deze ideeën komt de (verplichte) toegankelijkheid voor mensen met een beperking voor.

Het kan nog erger: het openbaar vervoer ( bus, tram, trein en vliegtuig ) gaat weer functioneren, met mondkapjes en afstand dan wel, maar toch. Gelukkig is de NS nu aan het bedenken hoe ze het slechtzienden en blinden duidelijk kunnen maken waar ze wel en waar ze niet mogen zitten, omdat stickers voor hen nu eenmaal niet bleken te werken.  Uiteraard valt het vervoer voor gehandicapten, de WMO en de Valys, niet onder het openbaar vervoer. Je zal maar met een dwarslaesie in een grote rolstoel zitten; Normaal en gezond, alleen het onderstel functioneert niet en vervoer ook niet.

Artikel ZonMw over project VN-ambassadeurs versterken elkaar

Het project VN-ambassadeurs versterken elkaar wordt gefinancierd door ZonMw. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. Daarmee dragen we bij aan het verbeteren van de zorg en gezondheid.

Een van de programma's waarmee ze dat doet heet Voor Elkaar. Ze schrijven hierover: "De samenleving verandert. Ook organisaties die opkomen voor de belangen van mensen met een (chronische) ziekte, beperking of psychische problemen zijn voortdurend in ontwikkeling. Lid worden van een organisatie is niet meer vanzelfsprekend. Er ontstaan allerlei nieuwe manieren om iets voor de doelgroep te bereiken. Het programma Voor elkaar! houdt rekening met deze ontwikkelingen."

Jeroen Veltheer is coördinator van het project 'De VN-ambassadeurs versterken elkaar'. Hoe verbind je een paar honderd ambassadeurs met elkaar als geplande bijeenkomsten niet door kunnen gaan?  Hier kunt u het hele artikel lezen en downloaden. 

Profiel Regionale Trekker Noord- Holland: Annemieke Goudsmit

annemieke

Wie ben je?

Ik ben Annemieke Goudsmit, 53 jaar oud en ik woon in Zaandam. Sinds vier jaar zit ik zelf in een rolstoel en heb ik mijn rol, ambities en dromen moeten bijstellen. Dat is gelukt. Maar leven vanuit een rolstoel is best lastig. Ik heb te maken met vooroordelen en ontoegankelijkheid. Nu merk ik hoe mensen worden beperkt in hun mogelijkheden. Daar wil ik iets aan doen.

Waarom ben je VN-ambassadeur geworden?

Naast mijn betaald werk zet ik me in voor toegankelijkheid voor iedereen. Rolstoelrijders Zaandam heb ik opgericht om ondernemers en de gemeente aan te sporen en te helpen om Zaandam rolstoelvriendelijker te maken. Als VN-ambassadeur trek ik dit nog veel breder. Ook werk, opleiding, wonen en sporten moeten de komende jaren aangepast worden zodat iedereen kan meedoen. Vrijheid van keuze is daarin belangrijk. Want alle mensen tellen mee!

Profiel Regionale trekker Zeeland: Alex de Vos

Profiel foto facebook en twitterWie ben je?

Mijn naam is Alex de Vos. Ik ben geboren en getogen in Zeeland en woon nu in Axel. Vanaf mijn geboorte heb ik (onzichtbare) beperkingen. Ik ben werkzaam geweest in het vrije bedrijfsleven.  Doordat ik dat niet kon volhouden ben ik bijna drie jaar afhankelijk geweest van een uitkering. Sinds 1996 werk ik in de sociale werkvoorziening.

Waarom ben je VN-ambassadeur geworden?

Ik heb een volwaardig zelfstandig leven op kunnen bouwen mede door middel van begeleiding en hulpmiddelen. Iedereen heeft daar recht op is mijn stellige overtuiging. Het wordt daarom hoog tijd dat personen met een beperking en chronisch zieken in de rol van ervaringsdeskundigen volledig betrokken worden bij de uitvoering van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Precies zoals artikel 33 dat aangeeft. In 2017 ben ik VN-ambassadeur geworden om tot een goede uitvoering van het VN-verdrag te komen en mijn ervaringsdeskundigheid in te kunnen zetten.

Word nu lid of donateur en ontvang onze nieuwsbrief

Vind je ook dat mensen met een beperking dezelfde kansen moeten krijgen als ieder ander in Nederland?

Maak je standpunt zichtbaar!

Word nu lid of donateur

FacebookTwitterLinkedIn