Verhalen ter inspiratie

Verhalen
Tijdens onze online Inclusieborrel op 11 maart 2022 hebben wij samen met Movisie een gesprek over hun onderzoek en 5 Tips gevoerd. Zoals bekend krijgen mensen met een lichamelijke beperking op tal van manieren te maken met vooroordelen en discriminatie. In de wetenschap wordt dit ook wel ‘validisme’ genoemd. Maar wat werkt in het tegengaan van validisme? Onderzoekers van Movisie bekeken meer dan 100 wetenschappelijke studies. Hanneke Felten heeft met ons de bevindingen van het onderzoek gepresenteerd en 5 Tips gegeven vanuit de wetenschap over hoe validisme tegen te gaan. Een van de tips is: Zet de ervaringen van mensen met een lichamelijke beperking centraal. Oftewel deel de persoonlijke ervaringen om van negatief tot positief beeld over mensen met een beperking te komen. De vereniging Inclusie Nederland verzamelt persoonlijke verhalen om de mensen met een beperking in actie te presenteren.


Door glas naar inclusie

Auteur: Andrea Naphegyi, vereniging Inclusie Nederland

Foto’s: Jacek Focus

 

Marcin Karwinski heeft mij uitgenodigd voor de opening van zijn expositie V i E R D R I E T op 19 maart bij de Pulchri Studio in Den Haag: https://www.pulchri.nl/nl/tentoonstellingen/jan-anoniem-vierdriet/. Ik zag de titel en ik dacht, de creativiteit van Marcin staat erin: het vieren van verdriet. Het bleek dat in dit woord ook de getallen vier en drie naar voren kwamen. Deze zijn belangrijk voor Marcin: hij is op 3 april 43 jaar oud geworden. Ik dacht: wij gaan die kant op vanuit Utrecht met mijn man en een goede vriend.

De tentoonstelling V i E R D R I E T is een vervolg van I - m - perfekt – een expositie die de rol van de non-verbale communicatie in de wereld van mensen met een zintuigelijk beperking heeft herkend, erkend en bespreekbaar gemaakt. Toen heeft de kunstenaar zijn nieuwe naam gekozen – hij is Jan geworden, Jan Anoniem. Deze expositie is volledig toegankelijk voor mensen met een visuele, auditieve en fysieke beperking. Voor aanvraag van persoonlijke begeleiding kun je een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De opening was een bijzondere ervaring. Marcin heeft de inclusieve expositie aangekondigd met de ondersteuning van een gebarentolk. Wij raakten met de tientallen deelnemers geïnspireerd tijdens de interactieve openingssessie. Marcin als kunstenaar was niet zijn kunstwerken aan het introduceren, maar hij heeft ons uitgenodigd om onze indruk over een kunstwerk met elkaar te delen. De kunstwerken zijn voor elke beperking op een inclusieve manier tentoongesteld. Voor mensen met een visuele beperking zijn de kunstobjecten voelbaar gemaakt en de bijbehorende uitleg is voorzien van braille en audiotekst, voor mensen met een auditieve beperking is er ‘stille’ muziek gemaakt in de vorm van voelbare trillingen. Tevens is zijn kunst rolstoeltoegankelijk doordat de kunst op rolstoelhoogte hangt. Marcin ging zelf in een rolstoel zitten.

foto van Marcin Karwinski en Karin Stiksma

 Karin Stiksma, grondlegger en drijvende kracht achter Joint Projects https://jointprojects.nl/over-karin-stiksma heeft een van de kunstwerken van Marcin als symbool van inclusie beschreven: ‘We zijn allemaal divers. We zijn allemaal verschillend. Maar we horen er allemaal bij. Of je nu roze haar hebt zoals Marcin of een beperking hebt, in essentie doet het er niet toe. Iedereen hoort erbij. Dat is voor mij inclusie. In het kunstwerk zie je allerlei verschillende soorten kralen. Al die kralen bij elkaar maken het een prachtig, geschakeerd kunstwerk.’ Wij hebben met Karin een gezellig praatje gehad ná de opening en zij zei over de tentoonstelling V i E R D R I E T: ‘Deze expositie is voor iedereen toegankelijk omdat er een gebarentolk is, informatie in braille en je mag de kunstwerken ook aanraken. Kortom, een multizintuigelijke tentoonstelling waar echt iedereen welkom is. Daarmee is het een prachtig voorbeeld van inclusie.’

Marcin is betoverd door glas. Door zijn mysterie, zuiverheid, adel. Zijn eenvoud en verfijning. De plasticiteit en consistentie. Flexibiliteit – combineer het met hout, metaal of steen, maak het kleurloos en kleurrijk – glas staat overal goed bij. Marcin is gefascineerd door zijn puurheid, kwetsbaarheid en dan zijn duurzaamheid – de extreme aard van glas! Glas smelt zonder zijn kwaliteit te verliezen. Zelfs duizend jaar oud glaswerk straalt nog steeds die magische gloed uit – de vorm en pure kleur blijven. Marcin heeft ons als deelnemers uitgenodigd om een van zijn glaswerken te beschrijven: wat roept het bij ons op?

 

 

foto van Andrea Naphegyi op de tentoonstellingIk heb mezelf gemeld. Ik vond het een prachtwerk. Deze foto van Jacek Focus brengt de sfeer van de expositie in beeld: kleurrijke haar en kleding, mensen met verschillende culturele achtergronden, leeftijd en hulpmiddel gebruikers. Ik zag het glaswerk en ik dacht: het roept bij mij het beeld van een vlinder op. De vlinder spreidt zijn vleugels en geniet van vliegen, lucht, zon, bewegingsvrijheid. Dat doen we allemaal, hulpmiddelgebruikers: genieten van onze bewegingsvrijheid en participatie.

 

 

 

 

 

groepsfotoWij hebben de opening met een gezamenlijke hapje en drankje afgesloten. Het was net als de Inclusieborrel van de vereniging Inclusie Nederland. Maar dan niet online, maar ter plekke. Ik raakte in gesprek met meerdere mensen die allemaal bewondering hebben voor het inclusieve kunstwerk. Daar heb ik ook Karin leren kennen. Zoals ze zei: ‘In de community Toegankelijke Recreatie https://toegankelijkerecreatie.nl/ maken we ons hard voor Iedereen Overal Plezier. Marcin is lid van het Rebellenteam. Rebellen zijn mijn oren en de ogen om de recreatiesector, waar ook kunst onder valt, toegankelijk te maken voor mensen die een beperking hebben.’ Daar sta ik ook voor: inclusieve vrijetijdsbesteding voor mensen met en zonder beperking. Met elkaar. Daar zet ik mezelf ook in: inclusieve activiteiten voor kinderen met en zonder beperking. Kunst, cultuur, muziek, spelen en sporten heeft een verbindend effect binnen onze samenleving.

 Wil je ook een inclusieve tentoonstelling meemaken? Het is mogelijk tot 12 april: https://www.pulchri.nl/nl/tentoonstellingen/jan-anoniem-vierdriet/

Wil je meer weten over Marcin, zijn filosofie als kunstenaar en levenshouding? Hier kan je meer informatie vinden:

www.marcinkarwinski.com

www.jananoniemexposeert.nl

www.iedermensiskunst.nl

Marcin is vaste gast bij de maandelijkse online Inclusieborrels van de vereniging Inclusie Nederland https://www.inclusienederland.nl/. De schrijftolken maken het inclusief voor hem en andere deelnemers. Marcin heeft oren voor iedereen met zijn inclusieve expositie. Door middel van het magische glas zet hij zich in voor inclusie.

 


 

 

Word nu lid of donateur en ontvang onze nieuwsbrief

Vind je ook dat mensen met een beperking dezelfde kansen moeten krijgen als ieder ander in Nederland?

Maak je standpunt zichtbaar!

Word nu lid of donateur