Interactieve bijeenkomst “Een VN-panel of een raadswerkgroep?” op 23 juni 2021

 

afbeelding diversiteit samenleving

 

23 juni 2021 van 13:00 – 15:00 u
Interactieve bijeenkomst
“Een VN-panel of een raadswerkgroep?”

In steeds meer gemeenten in Nederland wordt samengewerkt met ervaringsdeskundigen voor het VN-verdrag Handicap. Op 12 mei werd de themabijeenkomst “Hoe houd je de lokale inclusie agenda op de agenda van jouw gemeente?”, georganiseerd vanuit het programma NOOZO.

Daar passeerden 6 vormen van samenwerking de revue die we in de praktijk tegenkomen:

  1. Individuele raadpleging
  2. Inclusie influencers
  3. (Raads)werkgroepen
  4. Adviesraden sociaal domein
  5. VN-panels
  6. Brede maatschappelijke werkgroepen

Tijdens de bijeenkomst werd vooral ingegaan op kenmerken waarop deze vormen van elkaar verschillen. In het VN-verdrag Handicap is het principe “Niets over ons, zonder ons” leidend. Maar het verdrag vult echter niet in hoe er samenwerkt moet of kan worden met ervaringsdeskundigen.

Op 23 juni organiseert de vereniging Inclusie Nederland een online interactieve bijeenkomst. Na een inleiding over de 6 vormen, hebben we het over waar we het met elkaar over willen hebben. De verschillende vormen hebben voor- en nadelen. Ervaring leert ook dat er uitdagingen zijn en valkuilen waar we van kunnen leren en waar we ons op kunnen voorbereiden.

In de monitor 2020 van het College voor de Rechten van de Mens staat te lezen dat samenwerking met ervaringsdeskundigen beter kan en moet. In dat rapport gaat het nog vooral over betrokkenheid bij het vormen van nieuwe regelgeving of beleid op landelijk niveau. Dat gebeurt nog te weinig en vaak is er niet echt sprake van diversiteit aan betrokkenen. Het College vindt dat het tijd wordt om serieuzer met het onderwerp bezig te gaan.

Deze interactieve bijeenkomst is in principe bedoeld om ervaringsdeskundigen te inspireren en toe te rusten voor gesprekken die zij met hun gemeente voeren.

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Word nu lid of donateur en ontvang onze nieuwsbrief

Vind je ook dat mensen met een beperking dezelfde kansen moeten krijgen als ieder ander in Nederland?

Maak je standpunt zichtbaar!

Word nu lid of donateur

FacebookTwitterLinkedIn