intervisie

afbeelding met tekst Intervisie Leren van en met elkaar

 

Online intervisie “samenwerken met instanties”

Tijdens de inclusieborrel van 13 januari 2023 ontstond het idee om weer “intervisie bijeenkomsten” te gaan organiseren. Weer? Ja, vanuit het programma Niets Over Ons Zonder Ons werden deze in 2021 en 2022 al online georganiseerd. Daar deden ook veel VN-ambassadeurs aan mee. Dus veel mensen zijn er al enigszins mee bekend.

Wat is intervisie?
In een intervisie bespreken 6-8 collega’s (VN-ambassadeurs) een vraagstuk waar één van de deelnemers mee worstelt. In iedere intervisie staat een nieuw vraagstuk centraal. In de bijeenkomsten richten we ons specifiek op situaties waar het gaat om samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en instanties. Een instantie kan een gemeente zijn, een ondernemersvereniging of wellicht een school of zorginstelling. En bij onze intervisies gaat het bij die samenwerking om het waarmaken van het VN-verdrag.
Intervisie is een vorm van gestructureerde gespreksvoering. Door die structuur wordt er in een intervisie heel veel kennis en ervaring uitgewisseld. De collega met het vraagstuk krijgt adviezen op maat om een volgende stap te zetten. Maar ook de andere deelnemers leren van de uitwisseling.

Hoe gaat intervisie in zijn werk?
De afgelopen tijd zijn enkele collega’s klaargestoomd om een intervisiebijeenkomst goed te begeleiden. Een intervisie duurt anderhalf uur en verloopt als volgt:

  1. Als deelnemers elkaar niet kennen begint een intervisie met een voorstelrondje.
  2. De collega met het vraagstuk geeft de andere deelnemers uitleg en vertelt ook over wat hij/zij tot dusver heeft geprobeerd. De andere deelnemers luisteren.
  3. De andere deelnemers stellen één voor één vragen die de collega met het vraagstuk kort beantwoordt. Net zo lang totdat er geen vragen meer zijn.
  4. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek over hun ideeën voor vervolgstappen en spreken daarna één voor één of gezamenlijk hun adviezen uit. De collega met het vraagstuk luistert en maakt aantekeningen. Als dat lastig is, nemen we dit onderdeel op.
  5. De collega met het vraagstuk reageert op de ontvangen adviezen en beantwoordt de vraag wat hij/zij er mee van plan is te gaan doen. De andere deelnemers luisteren naar de reactie.
  6. Tot slot vertellen ook de andere deelnemers elkaar wat zij uit de intervisie geleerd hebben.

De begeleider van de intervisie bespreekt van te voren het vraagstuk met degene die het ter sprake brengt. Intervisie kent de strikte regel dat uitgewisselde informatie over personen niet op straat terecht komt! Het is dus een veilige plek om je onzekerheden met elkaar te delen. De gespreksleider zorgt er voor dat iedereen aan de beurt komt en iedereen in de intervisie mee kan doen.

Wat heb je aan intervisie?
Degene met het vraagstuk krijgt in een intervisie steun in de rug met de ervaringen en kennis van de overige deelnemers. Vaak levert dit een extra aanzet om door te gaan en geeft het zelfvertrouwen over de manier waarop en de richting waarin. Maar geen intervisie dus zonder kennis en ervaring van collega’s. Je kunt dus ook aan een intervisie meedoen om jouw kennis en ervaring te delen. Door de gestructureerde aanpak, hoort iedereen wat alle anderen zeggen en leert dus iedereen van elkaar.

Wie zijn de gespreksleiders? 
Dat zijn Jeroen Veltheer, Suzanne Swernsen en Antoon Rotman.

Wat kost deelname aan intervisie?
Deelname is gratis.

Wanneer zijn de bijeenkomsten?
In 2024 zijn intervisiebijeenkomsten gepland van 14.00 uur tot 15.30 uur op:

  • 09 februari
  • 12 april
  • 5 juli
  • 9 augustus
  • 11 oktober
  • 13 december

Hoe kan ik mij aanmelden?
Je kunt je aanmelden voor een intervisie op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op dit moment kunnen we op ieder datum 2 of 3 intervisiegroepen tegelijkertijd hebben. Als er meer dan 8 deelnemers zijn, dan splitsen we de groep en krijgt iedere groep zijn aparte intervisieruimte op ZOOM.

Word nu lid of donateur en ontvang onze nieuwsbrief

Vind je ook dat mensen met een beperking dezelfde kansen moeten krijgen als ieder ander in Nederland?

Maak je standpunt zichtbaar!

Word nu lid of donateur