Profiel Regionale Trekker Drenthe: Hendrik Jan Menninga
Wie ben je?
Ik ben Hendrik Jan Menninga, Tynaarlo, 59 jaar. Ik werk 4,5 dag per week bij een kleinschalige zorgboerderij in Oudemolen. Ik ben daar onder andere chef van de houtzagerij. Ik zaag bomen tot planken met een grote bomenzaag. Met dit fysieke werk hou ik mijn hoofd op orde. Door mijn beperking ga ik namelijk liever mensen uit de weg en wordt het nog wel eens te druk in mijn hoofd omdat ik mezelf van alles voorstel. Dat ga ik makkelijk malen.
Waarom ben je VN-ambassadeur geworden?
Ik ben betrokken geraakt bij het VN Panel Tynaarlo en werd vervolgens VN-ambassadeur. Het VN-panel bemoeit zich met lokale zaken en gebeurtenissen met betrekking tot toegankelijkheid. Al doende merkte ik dat je mening geven belangrijk kan zijn en dat je zo invloed kunt uitoefenen. Het ambassadeurschap biedt mij de mogelijkheid om provinciaal en landelijk dingen aan de orde te stellen. Want veel mensen met een beperking willen zo volwaardig mogelijk meedoen in de samenleving.
Wat doe je in jouw eigen omgeving om het VN-verdrag te implementeren?
Ik ben lid van het VN Panel Tynaarlo en kan vandaaruit werken aan het VN-verdrag. Het panel wil de bewustwording vergroten over alle zaken die met het VN-verdrag Handicap te maken hebben in de gemeente Tynaarlo. En werkt dus ook samen met de gemeente. Het panel wil dat bereiken door in te haken op actuele zaken en daar op een praktische manier invulling aan te geven. In onderling overleg bekijkt het panel met gemeente en andere organisaties wat er mogelijk is.
Hoe gaat het in jouw regio met de implementatie van het VN-verdrag?
In Drenthe zijn er twaalf gemeenten. In vier daarvan is nu een lokale inclusie-agenda die moet aangeven hoe het VN-verdrag geïmplementeerd gaat worden. In twee gemeenten worden stappen gezet om een lokale inclusie agenda op te gaan stellen. Dat maakt dat er in zes gemeenten nu activiteit is rondom het VN-verdrag. In een zevende is men al langer bezig, maar lijkt het proces stil te staan. In vijf gemeenten kennen we de stand van zaken niet. Daarom zijn we ook blij om met dit project mee te kunnen doen.
Wat is het beste voorbeeld uit jouw regio over de implementatie van het VN-verdrag?
Het beste voorbeeld is het VN-panel in Tynaarlo. Daar werken ervaringsdeskundigen aan een inclusieve en toegankelijke samenleving. Het VN-panel is door het initiatief van inwoners opgericht, en dat is redelijk uniek in Nederland. In het panel zit een hele brede en diverse mengeling van ervaringsdeskundigheid. Het VN-panel is en wordt direct betrokken in het vergroten van bewustwording rondom het VN-verdrag. Door zowel inwoners als ambtenaren en bedrijven. Goede samenwerking bij de herinrichting winkelcentrum Vries en bij centrumplan in Eelde zijn er voorbeelden van. We zitten als VN-panel bovenop nieuwe bouwprojecten, zodat ze volgens het Handboek Toegankelijkheid gebouwd en onderhouden worden. Doordat het VN-panel elke woensdag op het gemeentehuis aan het werk is, zijn ze zichtbaar.
Wat wil je in jouw regio bereiken met het project VN-ambassadeurs versterken elkaar?
Ambassadeurs leren elkaar goed kennen en gaan in hun werk gebruik maken van die onderlinge bekendheid. Ze krijgen er extra inspiratie en energie van. Ze gaan meer doen of weten beter hoe ze te werk kunnen gaan. Ze gaan elkaar met raad (en daad) bijstaan. Ze gaan zorgen dat alle gemeenten in Drenthe met het VN-verdrag aan de slag gaan. We zijn blij dat de Provincie Drenthe ons hierin wil ondersteunen.
Wat kunnen mensen komende tijd verwachten in jouw regio vanuit het project?
Op 8 mei organiseren we onze eerste bijeenkomst voor VN-ambassadeurs, samen met de Provincie Drenthe. Omdat in Drenthe een provinciale sociale agenda wordt opgesteld en ook een provinciale klankbordgroep voor de provincie wenselijk is, heeft de Gedeputeerde van de Provincie Drenthe gevraagd om de bijeenkomst bij hen te houden. Want ook zij willen met de VN-ambassadeurs in gesprek. De betrokken gedeputeerde wil dan ook me de VNA in gesprek! Alle VN-ambassadeurs zijn al benadert om hun gegevens op de kaart van VN-ambassadeurs te actualiseren. Hopelijk kunnen we de eerste bijeenkomst het merendeel van de 40 bekende VN-ambassadeurs verwachten. Na de eerste bijeenkomst gaan we kijken hoe we verder gaan. In ieder geval willen we de komende 1,5 jaar in totaal drie bijeenkomsten organiseren.
Wat wil je VN-ambassadeurs in je regio meegeven?
Soms is de aandacht vestigen op een inhoudelijk punt al voldoende. Zodat mensen zich bewust worden dat er een probleem is om mee te kunnen doen in de samenleving. Onbewust ontsteek je daarmee misschien een klein vlammetje of je het levert je een medestander op, die je later eventueel kunt gebruiken om je doel te bereiken.
Hendrik Jan Menninga is te bereiken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.