Profiel Regionale trekker Zeeland: Alex de Vos
Wie ben je?
Mijn naam is Alex de Vos. Ik ben geboren en getogen in Zeeland en woon nu in Axel. Vanaf mijn geboorte heb ik (onzichtbare) beperkingen. Ik ben werkzaam geweest in het vrije bedrijfsleven. Doordat ik dat niet kon volhouden ben ik bijna drie jaar afhankelijk geweest van een uitkering. Sinds 1996 werk ik in de sociale werkvoorziening.
Waarom ben je VN-ambassadeur geworden?
Ik heb een volwaardig zelfstandig leven op kunnen bouwen mede door middel van begeleiding en hulpmiddelen. Iedereen heeft daar recht op is mijn stellige overtuiging. Het wordt daarom hoog tijd dat personen met een beperking en chronisch zieken in de rol van ervaringsdeskundigen volledig betrokken worden bij de uitvoering van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Precies zoals artikel 33 dat aangeeft. In 2017 ben ik VN-ambassadeur geworden om tot een goede uitvoering van het VN-verdrag te komen en mijn ervaringsdeskundigheid in te kunnen zetten.
Wat doe je in jouw eigen omgeving om het VN-verdrag te implementeren?
De afgelopen jaren heb ik uitgebreid aandacht gevraagd voor de leefomstandigheden van de personen met een (onzichtbare) beperking en chronisch zieken zowel landelijk als in mijn eigen provincie Zeeland. Regelmatig benader ik alle gemeenten van Zeeland om de uitvoering van het VN-verdrag onder de aandacht te brengen. Ik heb ingesproken bij meerdere gemeenten en bij Provinciale Staten om ze te motiveren een inclusie agenda op te stellen en tot uitvoering te brengen. Om dat kracht bij te zetten probeer ik ze van belangrijke adviezen te voorzien op verschillende manieren. Daarnaast bezoek ik bijeenkomsten waar het VN-verdrag aan de orde hoort te komen. Vooral de decentralisaties in het sociaal domein krijgen van mij veel extra aandacht. Als VN-ambassadeur probeer ik zoveel mogelijk praktijkvoorbeelden te verzamelen om te weten wat er nodig is om tot een goede uitvoering van het VN verdrag te komen.
Hoe gaat het in jouw regio met de implementatie van het VN-verdrag?
In Zeeland zie ik een wisselend beeld als het gaat over de uitvoering van het VN verdrag. Net als in de rest van Nederland zie je positieve ontwikkelingen en vooruitgang als het gaat over de algemene toegankelijkheid. Daarnaast heeft ongeveer de helft van de gemeenten een inclusie agenda vastgesteld en zijn ze met de uitvoering daarvan begonnen. Andere gemeenten zitten in de voorbereidende fase om dat te gaan doen. Gelukkig heeft ook Provinciale Staten Zeeland oog voor het VN-verdrag. Er zijn door verschillende politieke partijen vragen gesteld naar aanleiding van het verschijnen van de schaduwrapportage over het VN-verdrag. Mijn zorgen liggen vooral bij de uitvoering van de decentralisaties en de WMO. Dat moet ook hier beter. Ik denk dat Zeeland het ten opzichte van Nederland zeker niet slecht doet, zeker niet met de middelen die ze tot hun beschikking hebben.
Wat is het beste voorbeeld uit jouw regio over de implementatie van het VN-verdrag?
In Zeeuws-Vlaanderen zijn alle drie de gemeenten begonnen met de uitvoering van hun inclusie agenda. Ze trekken samen op waar dat mogelijk is. De drie gemeenten hebben ook een convenant ter ondersteuning van het VN verdrag ondertekend. De gemeenten gaan kijken of het mogelijk is om aan te sluiten bij de koplopergemeenten van de VNG.
Wat wil je in jouw regio bereiken met het project VN-ambassadeurs versterken elkaar?
Mijn doelstelling is om in elke gemeente uiteindelijk twee VN-ambassadeurs te hebben die de gemeente kunnen helpen om tot een goede uitvoering van het VN-verdrag te komen. Het zou al heel mooi zijn dat we aan het eind van het project in ieder geval een volledige dekking hebben voor het hele gebied zodat we een mooie basis hebben om op verder te bouwen voor de toekomst. Een tweede belangrijke doelstelling is om de VN-ambassadeurs de kennis en middelen mee te geven om hun werkzaamheden als VN-ambassadeur met plezier en naar hun mogelijkheden volwaardig te mogen uitvoeren. Ik vind dat onze VN-ambassadeurs als ervaringsdeskundigen in dienst genomen moeten worden bij gemeenten om tot een volledige en echt goede uitvoering van het VN verdrag te komen!
Wat kunnen mensen komende tijd verwachten in jouw regio vanuit het project?
Als eerste ga ik met onze VN-ambassadeurs zelf aan de slag om te kijken wie we kunnen benaderen om ook VN-ambassadeur te worden. Dat doen we op drie uitgelezen momenten: op 14 juli, tijdens de week van de toegankelijkheid in oktober en op 3 december. Dan wil ik met onze VN-ambassadeurs door de hele provincie zichtbaar aandacht besteden aan het VN-verdrag. En natuurlijk gaan we drie ontmoetingen in de regio organiseren voor VN-ambassadeurs: 28 mei, 8 oktober 2020 en 8 april 2021.
Wat wil je VN-ambassadeurs in je regio meegeven? Een advies, slogan of tip.
Mijn motto is: “de kinderen gaan eerst samen spelen om vervolgens samen naar school te gaan om uiteindelijk als volwaardige collega’s aan het arbeidsproces te kunnen deelnemen en aan vrijetijdsbesteding te kunnen doen.” Wij VN-ambassadeurs maken van Zeeland een voorbeeld inclusie provincie van Nederland om dat mogelijk te maken. Een hele leuke mooie uitdaging om iedereen volwaardig te laten deelnemen aan onze samenleving!
Alex de Vos is te bereiken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en telefoon: 06-46169430