Projecten

Profiel Regionale Trekker Noord- Holland: Annemieke Goudsmit

annemieke

Wie ben je?

Ik ben Annemieke Goudsmit, 53 jaar oud en ik woon in Zaandam. Sinds vier jaar zit ik zelf in een rolstoel en heb ik mijn rol, ambities en dromen moeten bijstellen. Dat is gelukt. Maar leven vanuit een rolstoel is best lastig. Ik heb te maken met vooroordelen en ontoegankelijkheid. Nu merk ik hoe mensen worden beperkt in hun mogelijkheden. Daar wil ik iets aan doen.

Waarom ben je VN-ambassadeur geworden?

Naast mijn betaald werk zet ik me in voor toegankelijkheid voor iedereen. Rolstoelrijders Zaandam heb ik opgericht om ondernemers en de gemeente aan te sporen en te helpen om Zaandam rolstoelvriendelijker te maken. Als VN-ambassadeur trek ik dit nog veel breder. Ook werk, opleiding, wonen en sporten moeten de komende jaren aangepast worden zodat iedereen kan meedoen. Vrijheid van keuze is daarin belangrijk. Want alle mensen tellen mee!

Wat doe je in jouw eigen omgeving om het VN-verdrag te implementeren?

Ambtenaren, architecten, de sociale wijkteams, winkelverenigingen en raadsleden krijgen met regelmaat mijn zienswijze te lezen of te horen. Ook zit ik in de werkgroep Toegankelijkheid van de gemeente en ben ik namens mijn achterban lid van Burgerplatform Zaanstad.

Hoe gaat het in jouw regio met de implementatie van het VN-verdrag?

De gemeenten zijn met kleine stukjes bezig, vooral op het gebied van openbare ruimte. Er is nu wel een wethouder aangesteld om ook de implementatie van het VN-verdrag handicap aandacht te geven. Ook politieke partijen zijn bezig om beetje bij beetje Zaanstad op te trekken naar het goede niveau. Zaanstad doet het zeker niet slecht, zeker niet met de middelen die ze tot hun beschikking hebben.  Maar het kan nog beter!

Wat is het beste voorbeeld uit jouw regio over de implementatie van het VN-verdrag?

Er wordt veel gewerkt met ervaringsdeskundigen. De mensen waarvoor beleid is bedoeld praten mee over beleidsaanpassingen, indien nodig. Aanpassingen rondom jongeren worden van tevoren besproken met de aanbieders van de Jeugdteams, de Sociaal Wijkteams, Centra Jong (GGD), het onderwijs, aanbieders van gespecialiseerde jeugdhulp, cliënten, huisartsen, het Burgerplatform Zaanstad en ervaringsdeskundigen.

Wat wil je in jouw regio bereiken met het project VN-ambassadeurs versterken elkaar?

Gezamenlijk, met onze kennis en ervaringen gebundeld, staan we als VN-ambassadeurs sterk. In de provincie Noord- Holland kunnen we dan meer vaart krijgen in het maken en uitvoeren van een inclusie agenda in de afzonderlijke gemeentes. Ideeën met elkaar uitwerken en in werking zetten is dan ook leuker en effectief. Ik wil hier de komende tijd op verschillende manieren aan werken.

Wat kunnen mensen komende tijd verwachten in jouw regio vanuit het project?

In ieder geval wil ik een website lanceren waar VN-ambassadeurs uit Noord-Holland zich voorstellen. Een online plek waar ze kunnen laten weten waar ze mee bezig zijn en wat ze kunnen doen om andere VN-ambassadeurs te ondersteunen. Daarnaast ontmoeten we elkaar in drie bijeenkomsten om kennis te maken en met elkaar aan de slag te gaan. Gezien de situatie vanwege het corona-virus zijn deze bijeenkomsten nu gepland in oktober, december en februari.

Wat wil je VN-ambassadeurs in je regio meegeven? Een advies, slogan of tip.

Maak een introductiefilmpje van jezelf! En beantwoord daarin de vragen: “Wie ben je?”, “Waar ben jij goed in als VN-ambassadeur?” en “Waar kun je andere VN-ambassadeurs bij helpen?" Ik help je graag bij het maken van zo’n filmpje. En e-mail of bel me eens zodat we elkaar leren kennen, elkaar inspireren en elkaar kunnen helpen om meer te bereiken!

Annemieke Goudsmit is te bereiken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Telefoon: 06-55 98 50 99

Word nu lid of donateur en ontvang onze nieuwsbrief

Vind je ook dat mensen met een beperking dezelfde kansen moeten krijgen als ieder ander in Nederland?

Maak je standpunt zichtbaar!

Word nu lid of donateur

FacebookTwitterLinkedIn